Орехов пай

>> >> >> Орехов пай
VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 0.0/5.0 (0 гласували)

Необходими продукти:

300 гр. брашно
1 яйце
310 гр. захар
180 гр. студено масло
260 гр. орехи
250 мл. сладкарска сметана
100 гр. мед
кората на 1 лимон
щипка сол

Начин на приготвяне:

Смесват се брашното с щипка сол и студеното масло, докато стане на трохи. Отделно се разбиват 130 гр. захар с яйцето и след това се прибавят към брашното и маслото и всичко се разбърква с миксер, като трябва да се работи бързо, за да не се разтопи маслото. Готовото тесто се загъва във фолио за свежо съхранение и се слага за 1 час в хладилника.
През това време се карамелизира 180 гр. захар, към нея се добавя 30 гр. масло и едро нарязаните орехи. Залива се със сметаната и се загрява докато се разтвори карамела, след което се дърпа от котлона и се добавя меда.
В кръгла тава с диаметър около 24 см. се слага хартия за печене и върху нея се разстила 2/3 от тестото, предварително разточено между фолио, като тестото трябва да покрие и стените на тавата. Така тавата се слага в хладилника за 15 минути. След това върху тестото се разпределя ореховата смес, като се притиска на дъното. Отгоре, след като също се разточи между фолио, се разстила останалата 1/3 от тестото, което е стояло в хладилника, и хубаво се притиска, за да няма пукнатини. С нож се правят няколко прореза по тестото. Така подреденият пай престоява 15 минути в хладилника и след това се пече на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути.

  • Средно трудна
  • 3 часа